De gemeente Utrecht koopt de laatste panden met een prostitutiebestemming in de stad op. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen vrijdagavond laten weten.

De gemeente betaalt 5,8 miljoen euro voor de negen sekspanden in de Hardebollenstraat, die in totaal zeventien werkruimtes herbergden. 

Utrecht wil dat alle raamprostitutie wordt geconcentreerd aan het Nieuwe Zandpad, waar 172 kamers voor prostituees komen.

Volgens de burgemeester is raamprostitutie in Utrecht volgend jaar weer mogelijk. In 2013 sloot de gemeente alle seksboten en de panden in de Hardebollenstraat omdat er sprake was van mensenhandel.

Freya, het seksbedrijf van de Utrechtse ex-prostituee Caja van Tolie, is jarenlang bezig geweest om een vergunning te krijgen voor werkruimtes. Hoewel het bedrijf aan alle voorwaarden voldeed, aarzelde de gemeente zo lang met het afgeven van een vergunning dat de rechter uiteindelijk moest bepalen dat Utrecht uiterlijk vrijdag een besluit moest nemen. De gemeentelijke aankoop van de sekspanden betekent een streep door de plannen van Freya.

'Belangenverstrengeling'

Collegepartij GroenLinks in Utrecht liet vrijdagavond weten ''verbaasd" te zijn. ''Aankoop van de panden en gelijktijdig weigeren van een vergunning leidt tot zorgen over de schijn van belangenverstrengeling'', aldus de fractie.

De panden in de Hardebollenstraat zijn eigendom van seksexploitanten. Met hen is volgens de gemeente afgesproken dat zij stoppen met procedures tegen de gemeente. Ook moeten zij ervoor zorgen dat de werkruimtes vrij van huur worden opgeleverd.

Opkopen van de sekspanden is volgens de gemeente beter dan de bestemming wijzigen. In dat geval kan de prostitutie er nog een poos gevestigd blijven en zouden eigenaren schade kunnen claimen omdat hun panden minder waard zouden zijn. De Utrechtse gemeenteraad moet nog instemmen met de aankoop van de panden.