Holocaust Namenmonument komt langs de Weesperstraat te staan

Het monument met daarop de namen van alle ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust komt in Amsterdam in een plantsoen langs de Weesperstraat.

Het is de beste plek voor het Holocaust Namenmonument. Dat blijkt uit een inventarisatie door het gemeentebestuur van zestien geschikte locaties in de hoofdstad.

In de Tweede Wereldoorlog zijn in het Duitse concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen ongeveer 1,1 miljoen mensen, overwegend Joden, om het leven gebracht.

Het Nederlands Auschwitz Comité had de groenstrook langs de Weesperstraat bij de Nieuwe Herengracht voorgesteld aan burgemeester Eberhard van der Laan.

De Amsterdamse gemeenteraad moet er nog wel mee instemmen in een vergadering op 22 juni.

Pools-Amerikaanse architect

Het monument is een ontwerp van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Liebeskind. Het zou aanvankelijk verrijzen in het Wertheimpark, maar dat stuitte op verzet van omwonenden. Zij vinden het park te klein voor zo'n gedenkteken.

Initiatiefnemer, het Auschwitz Comité, is blij dat er nu eindelijk duidelijkheid lijkt te komen over de locatie. ''Vanaf nu kan de focus weer volledig gericht zijn op de daadwerkelijke realisatie van een monument dat er eigenlijk al zo lang had moeten zijn'', aldus de organisatie vrijdag.

Lees meer over:
Tip de redactie