Yasmine M. veroordeeld tot drie jaar cel voor doden baby en wegmaken lijkjes

De rechter in Alkmaar heeft donderdag Yasmine M, de 31-jarige moeder van drie dood gevonden baby's in Alkmaar en Heerhugowaard, veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een voorwaardelijk. 

De rechter acht kinderdoodslag op één van haar baby's bewezen, net als het wegmaken van de drie stoffelijk overschotten van de baby's.

Naast een celstraf moet M. tijdens een proeftijd van tien jaar regelmatig laten controleren op zwangerschap. Ook moet zij zich laten behandelen aan een persoonlijkheidsstoornis.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk, een proeftijd van tien jaar en verplichte behandeling geëist.

M. werd afgelopen najaar opgepakt nadat in Heerhugowaard twee babylijkjes waren gevonden op een zolder en in een schuur. Later bleek ook een dode baby die eind 2014 in een Alkmaars park werd aangetroffen van haar.

Meisjes

De baby's waren alle drie meisjes: Skye, Caitlyn en Angelina. In twee gevallen was sprake van een voldragen zwangerschap. Angelina, die werd gevonden in Alkmaar, was vroegtijdig geboren. 

Hoewel niet meer was vast te stellen wat de doodsoorzaak van de baby's was, staat vast dat Skye nog enkele dagen heeft geleefd, aldus de rechtbank.

Het meisje, vermoedelijk geboren tussen half 2010 en half 2011, kwam om het leven toen M. het in bad deed en het vervolgens alleen liet. Volgens de rechtbank heeft de moeder het van het leven beroofd omdat ze bang was dat de bevalling zou worden ontdekt.

Deskundigen hebben bij M., die heeft gezegd zich te willen laten steriliseren, ''vermijdende en afhankelijke" gedragstrekken geconstateerd. Omdat de gebeurtenissen zich daardoor kunnen herhalen, wordt ze na haar gevangenschap twee jaar verplicht behandeld en tien jaar lang gecontroleerd op zwangerschap.

Door haar persoonlijkheidsstoornis is M. volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar voor het wegmaken van de lichaampjes. Het ombrengen van Skye kan haar echter wel volledig worden aangerekend.

Gemoedstoestand

De straf viel lager uit dan de eis omdat de rechtbank in tegenstelling tot het OM vond dat sprake was van kinderdoodslag. Daarbij wordt rekening gehouden met de gemoedstoestand waarin moeders na een geboorte kunnen komen te verkeren.

Begin februari werd er in het onderzoek een navelstreng gevonden. Het is nog niet bekend of deze van een van de baby's is.

De drie kindjes hadden allemaal een andere vader, waarvan er twee zijn opgespoord. Zij meldden zich vrijwillig om DNA af te staan, nadat de zaak in de publiciteit was gekomen.

Naast de meisjes heeft M. ook nog twee zoons. Die zijn direct na haar aanhouding uit huis geplaatst.

Lees meer over:
Tip de redactie