Bijlmerbajes wordt opvang voor duizend asielzoekers

De Bijlmerbajes in Amsterdam gaat vanaf augustus dienst doen als asielzoekerscentrum. In de zomer nemen duizend asielzoekers hun intrek in de voormalige gevangenis.

De asielzoekers blijven er maximaal anderhalf jaar, zo maakt de gemeente donderdag bekend.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers gaat zich de komende maanden richten op een herinrichting van de voormalige gevangenis. De tralies en een deel van de muur worden verwijderd.

De gemeente vindt het niet erg dat de vluchtelingen in cellen gaan wonen. "Dat gebeurt nu al in de Havenstraat, waar we een noodopvang hebben. Zo'n gebouw is geschikt om mensen op te vangen", aldus wethouder Eric van der Burg tegen Het Parool

Woningen

De gevangenis zou in juni leeg komen te staan. Over een tijd worden er woningen gebouwd. "Dat duurt nog even," aldus Van der Burg. "Het zou zonde zijn als het gebouw de komende anderhalf jaar leeg staat."

Ook in Nieuw-West bij sportpark Ookmeer en op een derde plek komen nog asielzoekerscentra. Bij het sportpark, in het gebouw waarin nu een trampolinespeeltuin voor kinderfeestjes zit, komen over een jaar achthonderd asielzoekers te wonen. Die blijven daar de komende tien jaar wonen.

Waar het derde asielzoekerscentrum gebouwd of geopend zal worden, weet gemeente Amsterdam nog niet.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie