Onderzoek ingesteld naar zwart betalen amateurvoetballers

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingdienst FIOD heeft donderdag twee personen aangehouden op verdenking van het zwart betalen van amateurvoetballers van een club in de Hoofdklasse. 

De verdachten zijn een bestuurslid van de vereniging en de voorzitter van een stichting die voor de club de betalingen deed aan spelers.

Door de constructie is de Staat vermoedelijk tonnen misgelopen, aldus het Openbaar Ministerie op donderdag.

Volgens Het Parool gaat het om voetbalclub OFC uit Oostzaan. De voorzitter van de betalende stichting zou de 47-jarige Marwan K. zijn. OFC voetbalde kwam in 2008 nog uit in de vijfde klasse, maar klom daarna op tot de hoofdklasse van het amateurvoetbal. 

Doorzoeken

De FIOD doorzoekt met de politie de kantine van de voetbalclub en twee woningen. Een aantal spelers ontvangt (beperkt) salaris van de club, waarover de club ook loonbelasting afdraagt. Het vermoeden is dat een aantal spelers in de jaren 2011 tot op heden daarnaast (een deel van) hun salaris zwart uitbetaald kreeg.

Daarover zou dan geen belasting betaald zijn. Bovendien is in het geval van zwart uitbetalen ook niet duidelijk of het geld waarvan de salarissen zijn betaald, wel op een legale manier verdiend is.

Dure horloges

De FIOD heeft administratie en computers in beslag genomen. Bij de doorzoekingen van de woningen zijn administratie, dure horloges en vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen.

Het OM wilde niet aangeven om welke club het gaat. Wel bevestigde justitie dat het gaat om een club in een gemeente ten noorden van Amsterdam.

Lees meer over:
Tip de redactie