Advocaat Stijn Franken stopt met verdediging Willem Holleeder

Advocaat Stijn Franken stopt met de verdediging van 'topcrimineel' Willem Holleeder. 

Franken heeft dit besloten, na wat hij zegt ''een dringend advies'' van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam.

Franken zegt in een verklaring dat hij zelf om dat advies had gevraagd. Hij deed dit twee keer eerder in april 2015 en enkele weken geleden na een artikel in de Volkskrant. Beide keren waren er geen bezwaren, maar dit veranderde na de klachten van de zussen van Holleeder (Sonja en Astrid) en Astrid den bij de Orde van Advocaten.

Franken is het niet eens met de argumenten van de deken, maar de beroepsethiek brengt volgens hem met zich mee dat een dringend advies van de deken moet worden opgevolgd.

Den Hartog

De deken kwam tot zijn advies omdat Franken ook enige tijd de advocaat is geweest van de ex van Holleeder, Den Hartog tot het moment dat ze tegen Holleeder getuigde.

Om in de zaak tegen Holleeder belangenverstrengeling te voorkomen, zou Den Hartog door een andere advocaat dan Franken worden verhoord. Deze afspraak zou hij echter niet hebben nageleefd: hij zou de zussen toch zelf hebben ondervraagd.

Franken zegt dat er nooit een afspraak is geweest tussen hem en de deken dat hij de verhoren van Den Hartog niet zelf zou doen, maar deze verhoren zou overdragen.

Zware beslissing

''De beslissing om de verdediging neer te leggen, valt zwaar'', benadrukt Franken. Hij en zijn verdedigingsteam hebben het ''als een bijzondere verantwoordelijkheid beschouwd om Willem Holleeder rechtsbijstand te geven''. Het spijt Franken dat hij die bijstand niet meer kan verlenen.

Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en pogingen daartoe. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij onder meer de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002.

Franken was afgelopen dinsdag nog aanwezig bij een pro forma-zitting tegen Holleeder. Toen maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de crimineel vanuit zijn cel een moordaanslag op zijn zussen en Peter R. de Vries wilde voorbereiden.

De eerstvolgende pro forma-zitting is op 23 juni. 

Tip de redactie