Celstraffen van 8 tot 12 jaar voor plannen liquidatie Amsterdam

Vier verdachten hebben woensdag celstraffen van acht tot twaalf jaar gekregen voor het voorbereiden van een liquidatie in Amsterdam.

Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald, meldt het Openbaar Ministerie. 

De vier mannen zouden begin vorig jaar onderweg zijn voor de moordaanslag in Amsterdam. De politie hield ze al een tijdje in de gaten en kwam op de desbetreffende nacht in actie.

De verdachten waren onderweg in twee auto's toen de politie ze klem reed in de Knokkestraat in Amsterdam. Bij de aanhouding werd een verdachte in de rug geschoten.

Gecodeerde berichten

In de auto's werden automatische wapens, munitie en donkere kleding aangetroffen. Daarnaast had de politie gecodeerde berichten onderschept waarin werd gesproken over het "afmaken van het doelwit."

Het Openbaar Ministerie eiste tegen Rami M., Zakaria Z. en Kamal O. celstraffen van negen jaar. Tegen Youssef O. werd twaalf jaar geëist omdat hij ook betrokken was bij een mislukte moordaanslag in Almere in 2014.

De Amsterdamse zender AT5 meldt op basis van zijn advocaat dat Z. later woensdag is aangehouden. Hij was niet in de rechtszaal aanwezig en de eis officieel voortvluchtig.

Lees meer over:
Tip de redactie