Koudste Eerste Pinksterdag in vijftien jaar verwacht

Het Pinksterweekend wordt heel koud voor de tijd van het jaar. De maximale temperatuur op zaterdag en zondag ligt rond de 12 graden. Op maandag wordt het rond de 15 graden.

Het wordt daardoor de koudste Eerste Pinksterdag sinds 2001, aldus Weeronline. Normaal is het half mei gemiddeld 18 graden.

Tijdens het weekend zijn er wat zonnige momenten, maar ook veel wolkenvelden met kans op lichte regen. Op Tweede Pinksterdag wordt het naar verwachting iets warmer; 12 tot 16 graden, waardoor er geen kourecord voor het weekend zal worden gevestigd. In 2013 werd het slechts 12,6 graden.

Het is een erg koude periode na de warme dagen van deze week. Volgens meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza heeft dit te maken met de windrichting. "De wind gaat veranderen van richting. Afgelopen week kregen we warme lucht vanuit het zuidoosten en oosten en dit weekend verandert de windrichting naar het noorden."

Vanuit het noorden beweegt er vooral koude zeelucht deze kant op. "De zee is nog koud, waardoor het in Nederland ook koud wordt", aldus Klaassen tegen NU.nl.

Volgens Klaassen verandert de windrichting volgende week weer, waardoor de temperaturen gaan oplopen. "De wind komt dan vanuit het zuidwesten. Dat is een zachtere lucht."

Video: In 60 seconden: Dit herdenken we met Pinksteren

Weersvoorspelling

Woensdag en donderdag staat er nog warm weer op het menu. In het noorden is het woensdag bewolkt met lokaal wat regen en in het zuiden schijnt vaker de zon. Later vandaag ontstaan er in de zuidelijke helft meer stapelwolken, waarvan enkele uitgroeien tot een bui met daarbij kans op hagel en onweer.

De verwachte temperatuur is dan maximaal 22 tot lokaal 25 graden en de oostenwind is matig tot soms vrij krachtig. Later vanavond en vannacht is het uiteindelijk overal droog en zijn er opklaringen. Donderdag is er meer zon, maar ook vallen er enkele buien met lokaal onweer. Het kwik loopt op naar lokaal 25 graden.

Komende 5 dagen Max Min Wind
Woensdag 17°C 9°C W 3
Donderdag 18°C 9°C Z 3
Vrijdag 19°C 10°C ZO 3
Zaterdag 19°C 8°C O 2
Zondag 19°C 8°C ZO 3
Lees meer over:
Tip de redactie