Amsterdam bouwt duizend tijdelijke woningen voor vluchtelingen en studenten

De gemeente Amsterdam gaat bijna duizend tijdelijke woningen bouwen, voor de helft bestemd voor erkende vluchtelingen.

Het is voor het eerst dat een gemeente op dergelijke schaal woonruimte creëert voor vluchtelingen met een erkende status, meldt Trouw woensdag.

Voor de bouw van de huizen zijn vier verschillende locaties in de stad uitgekozen, voornamelijk in Amsterdam-Oost.

Om te voorkomen dat vluchtelingen geïsoleerd raken van de rest van de stad, worden op die plekken vijfhonderd woningen toegewezen aan studenten. Het is de bedoeling dat er voor het eerst op grote schaal communities ontstaan, waarin studenten zich mengen met de vluchtelingen.

Studenten

"We hebben voor beide groepen in Amsterdam te weinig woonruimte," zegt een woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (SP). "Dus we hebben de twee problemen samengepakt. We denken dat vluchtelingen op deze manier goed integreren."

Amsterdam moet van het Rijk dit jaar tweeduizend statushouders opvangen, maar de stad streeft ernaar 2400 vluchtelingen te huisvesten. Daarmee wil de gemeente een deel van de opgelopen achterstand van de voorgaande jaren goedmaken.

De oplevering van de vier gebouwen staat gepland voor juni 2017. De nieuwbouw is in principe tijdelijk en bedoeld voor een periode van tien jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie