Het Openbaar Ministerie (OM) eist een onvoorwaardelijke celstraf van 24 maanden tegen oud-VVD'er Jos van Rey. Daarnaast zou hij drie jaar lang geen ambt mogen bekleden bij de overheid. 

Van Rey wordt verdacht van corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Hij heeft in zijn functie als wethouder van Roermond smeergeld aangenomen van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol, stelt het OM.

Van Pol staat ook terecht en heeft ook twee jaar gevangenisstraf horen eisen. Tenslotte zou ook oud-wethouder Tilman Schreurs zich hebben laten omkopen door Van Pol. Tegen hem is een taakstraf van 180 uur geëist.

Het OM verdenkt Van Rey er ook van stemmen te hebben geronseld voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2012. En Van Rey zou geheime informatie hebben doorgespeeld aan burgemeesterskandidaat Ricardo Offermanns.

Witwassen

Het witwassen heeft Van Rey volgens de lezing van het OM gedaan middels een adviesbureau op naam van zijn kinderen. Het bedrijf was opgezet om advies te geven aan jonge VVD’ers, maar in werkelijkheid zou Van Rey het bureau gebruiken om betalingen te ontvangen zonder daar belasting over te betalen.   

De aanklagers stellen dat Van Rey zich voor de buitenwereld voordoet als een eerlijk en integer persoon. Maar in werkelijkheid zou hij zich laten leiden door zijn eigen regels en wetten. 

Vriendjespolitiek

Volgens het OM was Van Rey beland in een wereld van vriendjespolitiek, omkoping en corruptie. "Als wethouder van Roermond heeft hij de stad veel schade toegebracht door zijn handelen", zeiden de aanklagers dinsdag. 

Het OM had de hele dag uitgetrokken voor het onderbouwen van de strafeis. Over twee weken is het pleidooi van de advocaat van Van Rey. De uitspraak van de rechtbank volgt waarschijnlijk in juli.

'Lamgeslagen'

Van Rey reageerde na de zitting verslagen op de forse eis van het OM. "Ik ben lamgeslagen door alle leugens en het verdraaien van de feiten", zegt hij tegen L1. "Ik kan er met mijn verstand niet bij wat er vandaag gebeurd is." Hij heeft alle verdenkingen altijd ontkend.

Van Rey was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. Vorig jaar is hij uit de partij gezet omdat hij namens een andere partij, de Volkspartij Limburg, in de Provinciale Staten zit.