Een 23-jarige man heeft dinsdag een taakstraf van 120 uur en een onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden opgelegd gekregen voor het zich voordoen als agent en het bellen van mensen met de mededeling dat een familielid was overleden.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

De rechtbank veroordeelde hem ook voor bedreiging van een vrouw op 22 augustus 2015. 

De man belde in de maanden februari en maart willekeurige mensen op om te zeggen dat hij van de politie was en een familielid van ze was overleden. Hij zei dat hij een agent was omdat de mensen hem dan zouden geloven.

De numnmers waren willekeurig en vond hij op het internet. Zijn motief is niet duidelijk. De man moet aan enkelen van zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Bedreiging

Ook werd hij veroordeeld voor het bedreigen van een vrouw nadat hij seksueel getinte opmerkingen tegen haar had gemaakt. Toen de vrouw liet weten de opmerkingen niet te kunnen waarderen zei hij: "Ik kan je wel aan, ik sla je neer en maak je helemaal af."

Uit onderzoek is gebleken dat de man een persoonlijkheidsstoornis heeft en zwakbegaafd is. De rechtbank acht de man dan ook verminderd toerekeningsvatbaar. Vanwege zijn stoornis en de kans op herhaling moet de man verplicht een behandeling ondergaan.