De landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar in het Zuid-Hollandse Maassluis. 

De goedheiligman en zijn pieten komen hier op 12 november aan, waar ze in de historische haven worden verwelkomd door burgemeester Edo Haan. Daarna trekt het gezelschap door de historische binnenstad.

Haan is vereerd dat zijn stad Sinterklaas als eerste mag ontvangen. ''Wat een geweldig nieuws voor Maassluis, we zullen Sinterklaas een onvergetelijke ontvangst bezorgen.''

De NTR liet dinsdag weten dat ook dit jaar Dieuwertje Blok de presentatie van de intocht op zich neemt , samen met verslaggever Jeroen Kramer. Dit is te zien in een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal op NPO Zapp.

Aankomst Sinterklaas

Andere pieten

Tijdens de laatste twee landelijke intochten, in Meppel en Gouda, liepen voor het eerst andere pieten mee. In Gouda waren onder meer Stroopwafel-, Clowns- en Kaaspieten aanwezig, in Meppel waren het alleen een aantal donkergekleurde pieten.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet protesteert sinds enkele jaren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. Het protest in Meppel verliep vorig jaar rustig. Het is nog niet duidelijk of de protestgroep zich dit jaar weer laat zien in Maassluis.

Video: De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Animatie: In60seconds