Politicus Jos van Rey belandde in een wereld van vriendjespolitiek, omkoping en corruptie. Dat concludeert het Openbaar Ministerie dinsdag in de aanloop naar het formuleren van de strafeis tegen de voormalig VVD'er.

"Het lijkt erop dat de verdachte is meegesleurd in zijn eigen succes en het gevoel heeft verloren wat wel en niet kan", concluderen de aanklagers.

Van Rey staat bij de rechtbank in Rotterdam terecht voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. Hij was voor de VVD onder meer raadslid en wethouder in Roermond, lid van Provinciale Staten in Limburg en lid van de Eerste en Tweede Kamer. De partij heeft Van Rey vanwege de verschillende verdenkingen tegen hem uit de partij gezet.

Volgens het OM heeft Van Rey als wethouder van Roermond goede dingen gedaan "die niet ter discussie staan". Maar hij heeft de stad ook veel financiële schade toegebracht door zijn handelen.

Het onderbouwen van de strafeis tegen Van Rey gaat de hele dag duren. De daadwerkelijke eis wordt rond 18.00 uur verwacht.

Geheimhoudingsplicht

Van Rey wordt ervan beschuldigd dat hij zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012.

Hij zou sollicitatievragen hebben doorgespeeld en sms’jes hebben verstuurd naar zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

Bij een inval in zijn huis op 19 oktober 2012 zouden een flink aantal kopieën van volmachtformulieren of soortgelijke informatie zijn gevonden. Het verzamelen van volmachtstemmen is strafbaar.

Smeergeld

Verder staat de oud-VVD-politicus terecht voor het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook wordt hij verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen en het witwassen van 175.000 euro.

Het OM stelde eerder na strafrechtelijk onderzoek vast dat Van Rey zich in totaal voor 97.000 euro heeft laten omkopen.

De uitspraak van de rechtbank van Rotterdam volgt waarschijnlijk eind juni.

Plasterk

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moest op 5 april ook getuigen tegen Van Rey. Hij noemde het niet normaal dat leden van een vertrouwenscommissie vertrouwelijke informatie delen met sollicitanten voor burgemeestersfuncties. Hij achtte dit zelfs strafbaar.

Van Rey zei toen dat het gangbaar was om geheime informatie bij burgemeestersbenoemingen te delen. Hij noemde dat 'klankborden'.

Plasterk twitterde in reactie daarop: ''Heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. 'Iedereen doet aan klankborden' is niet waar''.

Geroyeerd

Van Rey stopte in 2012 als wethouder en senator. Ook werd hij, onder druk van de publieke opinie, van de kieslijst van de VVD in Roermond afgehaald voor de raadsverkiezingen in 2014.

In 2015 werd hij geroyeerd als lid van de VVD. Dit heeft echter niet met de strafzaak te maken, maar met het feit dat hij lijstduwer werd voor de Volkspartij Limburg. Hij was lijstduwer voor die partij en kreeg 3.801 voorkeursstemmen. Dat was fors meer dan lijsttrekker Vincent Zwijnenberg, die 834 stemmen kreeg.

Van Rey heeft de enige zetel van de Volkspartij in de Provinciale Staten.