Meer dan 580 werklozen in Tilburg die tussen 2004 en 2011 aan het werk werden gezet in een werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen zijn mogelijk in aanraking gekomen met de giftige stof chroom-6. 

Er zijn op dit moment evenwel geen aanwijzingen dat mensen zich zorgen hoeven te maken, stelt de gemeente op een speciaal in het leven geroepen websitepagina die dinsdag online ging. Het antiroestmiddel chroom-6 kan kanker veroorzaken.

"Als de duur van het werk beperkt is en er goede beschermmiddelen zijn gebruikt, is de blootstelling aan chroom-6 beperkt. Daarmee zijn de risico's beperkt", aldus de gemeente.

De gemeente heeft vastgesteld dat de deelnemers mondkappen, handschoenen, pluggen voor in het oor en veiligheidsbrillen kregen. Ook kregen ze een duidelijk instructies hoe die te gebruiken.

Brief

Maandag stuurde de gemeente brieven naar de deelnemers aan het werklozenproject van tROM op het oud-terrein van NS/Nedtrain. Daar schuurden ze oude museumtreinstellen en verfden die soms met de roller. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat kon vrijkomen tijdens schuren of doorslijpen.

De gemeente heeft voor 18 mei een informatieavond belegd voor betrokkenen in Het Spoor waar mensen van de GGD en het RIVM aanwezig zullen zijn.

Video: Wat is chroom-6 in 60 seconden

Animatie door: In60seconds

Nedtrain

In september vorig jaar werd bekend dat naar schatting duizend medewerkers van Nedtrain, het bedrijf dat het onderhoud verzorgt voor spoorwegmaterieel van de NS, jarenlang zijn blootgesteld aan de kankerverwekkende stof .

De vakbond FNV kreeg destijds tientallen meldingen binnen van bezorgde werknemers van het bedrijf, nadat de NS deze zomer bekendmaakte dat de verf aanwezig is op oude treinstellen. 

Defensie

Ook bij Defensie werd er gebruik gemaakt van chroom-6. De stof zat in de camouflageverf die werd gebruikt in de jaren 80.