Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van twee mannen die worden verdacht van het dreigen met een terroristisch misdrijf in Susteren. 

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM in Limburg in gesprek met NU.nl na berichtgeving van L1 Nieuws.

Een 32-jarige man uit Brunssum en de 46-jarige man uit Hoensbroek hadden zich vorig jaar november verschanst in een schuur langs de A2 bij Susteren. De een had een olifantenpak aan, de ander een kikkerpak.

De mannen hadden 112 gebeld en dreigden met een aanslag. De politie kwam massaal in actie nadat ook omstanders melding maakten van een dreigende situatie. Er waren ook explosies gehoord. 

Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst bleek dat de explosies kwamen van vuurwerk. Een arrestatieteam had de mannen uiteindelijk aangehouden. Naar eigen zeggen waren ze alleen in de schuur om te barbecueën.

Voorwaardelijke celstraf

Het OM eiste vorige maand tijdens de rechtszaak een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 200 uur. Maar de rechtbank kwam tot een vrijspraak, onder meer omdat niet kon worden bewezen wie heeft gebeld met 112. De mannen hebben alleen een boete van 250 euro gekregen voor het bezit van illegaal vuurwerk. 

Het OM is het niet eens met het vonnis en gaat daarom in hoger beroep. Het is niet duidelijk of er weer een cel- en taakstraf zal worden geëist. "De zaak wordt eerst opnieuw bekeken door het ressortspakket", aldus de woordvoerder.