Politie stuurt extra agenten naar onrustige wijk Ede

De politie stuurt meer agenten naar de wijk Veldhuizen in Ede. Burgemeester Cees van der Knaap en politiechef Peter van den Berg hebben dat zaterdag laten weten. In de buurt is het al bijna een week onrustig. 

Marokkaans-Nederlandse jongeren steken auto's in brand en dagen de politie uit.

De extra agenten komen ook van buiten Ede. Om hoeveel het gaat, wil de politie niet zeggen. Het rechercheteam dat de autobranden onderzoekt, wordt uitgebreid van twee naar twaalf mensen.

Ook is er een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen anoniem tips en informatie kunnen doorgeven: 079-3458999.

Rond middernacht zijn er nog geen onregelmatigheden in de wijk.

De onrust in de achterstandswijk Veldhuizen ontstond vorige week na de sluiting van winkelcentrum Lindenhorst. Daarin was een Marokkaans theehuis gevestigd.

"De uitbater vreesde verlies van inkomsten en heeft de onrust voorspeld. Of hij er ook de hand in heeft gehad, laat ik in het midden, maar ik ontken het niet. Ik had gehoopt dat hij meer had gesust", zegt burgemeester Van der Knaap.

Video: Afgelopen tijd verschillende autobranden in Ede

Grimmiger

Afgelopen maandag werden twee agenten in Veldhuizen geconfronteerd met een groep van vijftig jongeren. "De sfeer werd steeds grimmiger", aldus de politie. Ook in de avonden en nachten erna was het onrustig. Zes jongeren zijn tot nu toe aangehouden. Als zij nog een keer de fout ingaan, moeten ze 2.500 euro boete betalen.

De zes zijn vijftien tot twintig jaar oud. Een deel komt uit Veldhuizen, een deel uit andere delen van Ede. Volgens de burgemeester zijn ook jongens van twaalf betrokken bij de onlusten.

Marokkaanse consul

Volgens Van der Knaap zit er een strategie achter de onrust. "Een probleem met de openbare orde is veranderd in criminele activiteiten", stelt hij. "Ze zijn dusdanig sluw met tactieken bezig. De politie is op de ene plek en vervolgens ontstaat op een hele andere plek brand. De wijk bestaat uit allemaal hofjes, straatjes en doorgangen. Je kunt niet in elke steeg een agent zetten."

De Marokkaanse consul heeft deze week een bezoek aan Ede gebracht. Van der Knaap is boos over de ophef daarover. "Hij heeft belangstelling getoond en zijn excuses aangeboden voor het wangedrag. Hij bemoeit zich er niet mee en zegt dat de wet leidend is."

Lees meer over:
Ede
Tip de redactie