Coffeeshops starten handtekeningenactie voor Van Laarhoven

Nederlandse coffeeshops zijn een handtekeningenactie gestart om Johan van Laarhoven naar Nederland te halen. Aan de actie doen ruim zestig shops uit het hele land mee.

De coffeeshops hebben zelf al bijna twintigduizend handtekeningen verzameld onder klanten en gaat nu digitaal verder. De actie is geïnitieerd door het comité Justice for Johan, dat zich al langer inzet voor de coffeeshophouder. Onder meer shops uit Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Haarlem, Nijmegen, Tilburg en Den Bosch doen mee.

Met de handtekeningenactie hoopt het comité de druk op te voeren om Van Laarhoven en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. De voormalig coffeeshophouder uit Brabant emigreerde naar Thailand, waar hij inmiddels 21 maanden vast zit.

Een rechtbank in Bangkok veroordeelde Van Laarhoven, de oprichter van The Grass Company, vorige jaar tot een celstraf van 103 jaar. Volgens justitie in Thailand is verkoop van softdrugs illegaal, ook al vond die verkoop in Nederland plaats, waar verkoop van softdrugs wordt gedoogd.

Geschorst

Advocaat Gerard Spong staat Van Laarhoven bij. De Nederlandse officier van justitie die Thailand vroeg de coffeeshophouder aan te houden, is door het Openbaar Ministerie geschorst en mag geen officier meer zijn omdat tegen hem een onderzoek loopt. Hij zou een valse aangifte van bedreiging hebben gedaan.

Hij is ook opgeroepen om als getuige onder ede uitleg te geven over de zaak Van Laarhoven.

Lees meer over:
Tip de redactie