Eerste zomerse dag van 2016 gemeten

In De Bilt is het zaterdagmiddag 25 graden geworden, daarmee is het de eerste officiële zomerse dag van 2016.

Voor een zomerse dag moet het in De Bilt minstens 25 graden zijn. Die temperatuur werd om 13.20 uur gemeten, aldus het KNMI. 

Eerder op de dag werd het op andere punten al 25 graden.

Lokaal kan de temperatuur zelfs oplopen tot rond de 27 graden. Daarmee vormt Nederland samen met Duitsland en België de warmste regio van Europa, aldus MeteoGroup.

Scheveningen

De politie in Scheveningen riep bezoekers op om niet met auto naar het strand te komen. "Alle parkeergarages in Scheveningen zijn vol. Er is geen plek meer", schreef de politie op Facebook. Publiek werd aangeraden om met alternatief vervoer richting het strand te komen. Ook het strand bij de Wassenaarse Slag zat vol met mensen die genieten van het warme weer.

In Hoek van Holland is het vandaag het warmste in heel Europa. De maximumtemperatuur daar bedroeg 27,6 graden, aldus RTV Rijnmond.

Vroeg zomers

Het bereiken van de eerste zomerse dag op 7 mei is relatief vroeg. Sinds 1901 werd deze grens gemiddeld bereikt op 19 mei. Vorig jaar beleefden we de eerste zomerse dag op 11 mei. De vroegste datum waarop het 25 graden werd, is 14 april 2007.

Weerplaza verwacht dat de warme lucht nog tot en met donderdag in het land blijft. Maar het zonnige weer houdt niet zo lang stand.

Zondag is het nog wel stralend zonnig bij maxima van ongeveer 25 graden. Maandag schijnt de zon ook nog, maar tegen de avond is er in het zuiden kans op regen. Dinsdag breiden de buien zich over het hele land uit.

Heeft u foto’s of video's van het mooie weer? Upload via NUfoto of mail naar redactie@nu.nl

Lees meer over:
Tip de redactie