De A1 bij Muiderberg is zaterdagochtend weer opengesteld voor verkeer. Vanaf 09.00 uur ging de weg weer open in de richting van Amsterdam naar Amersfoort. 

Een uur later gaat ook de weg in de andere richting open, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vrijdagavond ging de A1 dicht, omdat er een nieuwe spoorbrug geplaatst moest worden. Aanvankelijk zou de weg zaterdag om 12.00 uur weer opengaan. Maar de operatie verliep voorspoedig, zodat de klus eerder was geklaard.

De nieuwe brug, die sinds 2014 naast de snelweg werd opgebouwd, werd verplaatst over een afstand van zo'n 400 meter om het op zijn plek te brengen. Dat gebeurde met een slakkengangetje van 1 meter per minuut. Het gevaarte werd met speciale voertuigen op zijn plaats gereden.

De brug gaat De Zandhazenbrug heten. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is 'zandhazen' de bijnaam van de inwoners van Muiderberg, dat op een zandrug ligt.

Grootste object

Het is volgens Rijkswaterstaat het grootste object dat ooit door mensen is verplaatst. De brug heeft een lengte van 255 meter en een hoogte van 55 meter. Hij weegt 8400 ton en bevat volgens Rijkswaterstaat net zoveel staal als de Eiffeltoren.

Nadat de brug was geplaatst, moest de snelweg weer in orde worden gemaakt. Zo moesten onder meer de vangrails en verlichting worden teruggeplaatst. Die waren eerder weggehaald om ruimte te maken voor het gevaarte.

Tijdelijk

De nieuwe spoorbrug ligt nu op tijdelijke steunpunten naast de oud brug. In augustus wordt deze gesloopt en de nieuwe spoorbrug op haar definitieve plek geschoven. In de komende maanden bouwt de aannemer de brug af. Hiervoor worden af en toe een of meer rijstroken afgesloten.

Video: Animatie over plaatsing nieuwe spoorbrug