Rijkswaterstaat is vrijdagavond begonnen een enorme nieuwe spoorbrug over de A1 plaatsen. Daarom is de weg bij Muiderberg tot zaterdag 10.00 uur afgesloten voor alle verkeer.

De brug ligt inmiddels op zijn plek, zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat zaterdag om 07.00 uur.

De nieuwe spoorbrug wordt met speciale voertuigen op zijn plaats gereden. Volgens Rijkswaterstaat is de spoorbrug het grootste object dat ooit door mensen is verplaatst.

Uit veiligheidsoverwegingen sluit Rijkswaterstaat het gebied tussen knooppunt Diemen en Muiderberg volledig af voor verkeer, ook voor voetgangers en fietsers. Muiden en Muiderberg zijn vrijdagavond en zaterdagochtend alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer.

Rijkswaterstaat raadt aan het gebied te mijden en raadt omleidingen aan via de A2, de A12 en de A27.

De verwachting was dat de A1 bij Muiderberg zaterdag rond het middaguur weer zou opengaan. Maar wegens het voorspoedige verloop van de werkzaamheden gaat de weg naar verwachting rond 10.00 uur in fases alweer open. Eerst één rijbaan en vervolgens de andere, aldus de zegsman.

Video: Animatie spoorbrug Muiderberg

Livestream

Het is ook niet mogelijk op locatie te kijken naar het verrijden van de brug. Wel kunnen geïnteresseerden het hele proces volgen via een livestream op de site van de wegbeheerder.

Niet alleen weggebruikers hebben last van het plaatsen van de brug; ook het treinverkeer rond Muiden wordt flink gehinderd. Tussen de stations Almere Oostvaarders en de aansluiting Weesp/Naarden is tot zaterdagmiddag geen treinverkeer mogelijk. NS zet bussen in.

Eiffeltoren

De spoorbrug is 255 meter lang en 55 meter hoog. Hij weegt 8400 ton en bevat volgens Rijkswaterstaat net zoveel staal als de Eiffeltoren.

Het gevaarte, dat sinds 2014 naast de snelweg werd opgebouwd, wordt verplaatst over een afstand van zo'n vierhonderd meter. Dat gebeurt met een slakkengangetje van 1 meter per minuut. De verplaatsing zal rond de zes uur in beslag nemen.

Daarna moet de snelweg weer in orde worden gemaakt. Voor de verplaatsing van de brug worden vangrails en verlichting weggehaald, die moeten weer worden teruggezet. Ook kan eventuele asfaltschade worden gerepareerd.