In Apeldoorn is de eerste etappe van de Giro d'Italia van start gegaan. De eerste renner reed om 13.45 uur uit de startblokken voor de tijdrit van 9,8 kilometer.

Volg hier ons liveblog

Specialist Tom Dumoulin reed net als de Sloveen Primoz Roglic, renner van team LottoNL-Jumbo,  een tijd van 11.03. Het lijkt erop dat hij 0,0022 sec sneller was dan Roglic en dus de eerste plaats mag innemen.

Nederlander Martijn Keizer deed negen seconen langer over zijn tijdrit . Bram Tankink en Maarten Tjallingii reden een tijd van 11.37.

Langs het gehele parcours staan vele fans om de renners van dichtbij te aanschouwen.

De Giro begint normaliter op een zaterdag, maar doordat er door de Nederlandse start een extra reisdag nodig is, is de 'Grande Partenza' een dag vroeger dan normaal. 

De start is bij het Velodrome Omnisport, waar in het verleden al onder meer een Fed Cup-wedstrijd en een titeltoernooien in het baanwielrennen werden betwist. De finish van de laatste coureur is rond 17.45 uur. 

Favorieten

Het parcours is biljartvlak, waardoor de dagzege ongetwijfeld naar een pure tijdrijder zal gaan. Specialist Tom Dumoulin behoort tot de favorieten, al zal hij het op moeten nemen tegen onder anderen Fabian Cancellara.

Donderdagavond was er ook veel belangstelling voor de ploegenpresentatie op het Marktplein in Apeldoorn. Er worden dan ook veel bezoekers verwacht vrijdag.

Het is na 2002 (Groningen) en 2010 (Amsterdam) de derde keer dat de Giro d'Italia in Nederland zijn openingsweekeinde beleeft.

Video: Gelderland drie dagen decor voor Giro