Duizenden mensen met een gratis kaartje hebben donderdagmiddag in Amsterdam gebruik gemaakt van de mogelijkheid om over het IJ te wandelen. 

Tussen het centrum en Amsterdam-Noord is de pontonbrug nagebouwd die in 1945 een tijdelijke vaste verbinding vormde. De pontonveren voeren toen niet, uit brandstofgebrek.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité wilde vorig jaar al de pontonbrug nabouwen, maar het project moest toen worden afgeblazen wegens slecht weer. Wel hebben in 2015 zestig mensen die de pontonbrug in 1945 hadden meegemaakt, hun verhalen opgetekend.

Op zes punten op de pontonbrug werden die verhalen donderdagmiddag naverteld door kinderen uit Amsterdam-Noord.

Spannend

De 81-jarige Adri Vrijling is een van de mensen die in 1945 de 'echte' pontonbrug meemaakte en er ook donderdag weer bij was. Hij maakte een spannend moment mee toen er in 1945 even een stuk uit de brug wegdreef.

Volgens hem lag dat aan de golfslag door de scheepvaart. Het duurde toen anderhalf uur tot alles weer op zijn plek zat en weer aan elkaar was vastgemaakt. ''Mijn moeder was toen verontrust omdat ik niet thuiskwam'', aldus Vrijling.

Hij herinnert zich het verkeer op de brug: ''Enkele auto's, maar vooral paard en wagen, voetgangers, fietsers, brommers, alles door mekaar heen.'' Een verdwaalde agent probeerde naar zijn zeggen orde in de chaos te brengen.