De rechtbank in Arnhem heeft Johan P.  woensdag veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs. De rechtbank acht bewezen dat P. zijn nichtje Mariska Peters in februari 2015 heeft verkracht en daarna heeft omgebracht.

De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM); het OM had vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. 

De rechtbank stelt de maximumstraf van dertig jaar te hebben overwogen, maar die straf kon niet worden opgelegd omdat P. verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. 

P. was woensdag zelf niet aanwezig in de rechtszaal. Zijn advocaat had om vrijspraak gevraagd, omdat doodslag volgens hem niet bewezen kon worden.

Video: Twintig jaar cel en tbs voor moord op Mariska Peters

Vriendin

Peters verliet in de nacht van 8 op 9 febuari vorig jaar haar ouderlijk huis om naar een vriendin te gaan, maar daar kwam ze nooit aan. Twee dagen laten werd haar auto gevonden in de wijk Neerbosch-Oost. De recherche startte een onderzoek nadat er verdachte sporen waren gevonden in het voertuig.

De destijds 21-jarige Peters werd op 22 februari door speurhonden gevonden in natuurgebied de Hatertse Vennen. Uit onderzoek kwam vast te staan dat ze was verkracht en uiteindelijk door verwurging om het leven was gekomen.

Pakketje

Op de kleding en lichaam van Peters werden vele DNA-sporen van P. aangetroffen en in de auto van Peters zijn bloedsporen van P. gevonden. Ook lag in de auto het lemmet van een mes, dat vermoedelijk hoorde bij de meshelft die bij het lichaam van het slachtoffer werd gevonden.

Telefoongegevens ondersteunen het scenario dat de twee elkaar getroffen hebben in de Haterse Vennen. P. zou Peters hebben benaderd om samen een pakketje, vermoedelijk met drugs, weg te brengen. Peters, die schulden had, zou hiervoor geld krijgen van haar oom. 

Tbs-kliniek

P. verbleef ten tijde van het verdwijnen van Peters nog op een open afdeling van de Pompekliniek, waar hij in de laatste fase van zijn tbs-behandeling zat voor een eerder zedendelict.

De zaak heeft voornamelijk bij de familie tot veel beroering geleid. De vader van Mariska Peters moest bij het afleggen van een verklaring op 20 april in bedwang worden gehouden. Hij riep tegen zijn broer: "Moordenaar, je hebt mijn kindje afgepakt."

Het weegt de familie erg zwaar dat P. meeliep in de stille tocht ter nagedachtenis van zijn nicht. Ook droeg hij de kist bij de begrafenis.

P. heeft zich tijdens de zaak altijd beroepen op zijn zwijgrecht.

Hoger beroep

Frank Janzing, de advocaat van Johan P.,  gaat het vonnis bestuderen voordat hij met een besluit komt over een eventueel hoger beroep. Hij wil de uitspraak eerst bespreken met zijn cliënt, zegt hij tegen NU.nl.

Het OM neemt ook de tijd om het vonnis goed te bekijken. "Maar we zijn uiteraard tevreden met de uitspraak van de rechtbank", aldus een woordvoerder.