Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek naar het Tergooiziekenhuis in Hilversum na de dood van hockeyer Rogier Mooij.

Het ziekenhuis heeft fouten gemaakt bij de dood van de 21-jarige topspeler van Laren. Volgens het OM "ziet het er ernstiger uit dan aanvankelijk de indruk was".

Het onderzoek wordt ingesteld nadat in maart 2016 een inspectierapport is uitgekomen, zo heeft het Openbaar Ministerie aan NU.nl bevestigd na berichtgeving in De Volkskrant. "We hebben de rapportage afgewacht en geconcludeerd dat er verder onderzoek moet worden gedaan. Wij kijken daarbij naar een breder plaatje dan de Inspectie voor de Gezondheidszorg."

De moeder van Mooij zegt verrast te zijn door de aankondiging van het onderzoek. "De feiten zijn niet veranderd." Wel zegt ze het verontrustend te vinden dat er "eerst media-aandacht nodig is voordat justitie besluit een onderzoek in te stellen".

Miscommunicatie

Mooij kwam in november 2014 naar het ziekenhuis met pijn op de borst en benauwdheid. Hij overleed nog geen twintig uur later en bleek een ontstoken hartzakje te hebben. Door een miscommunicatie in het ziekenhuis werd gedacht dat hij een klaplong had.

Het verhaal kwam recent pas naar buiten toen bleek dat zijn moeder een zwijgcontract had getekend. Dit contract verbood haar om mee te werken aan een strafrechtelijk onderzoek en schreef voor dat zij niet met de pers mocht praten.

Desondanks deed de moeder ruim een jaar geleden aangifte tegen het ziekenhuis, maar die is daarna op haar verzoek ingetrokken.

Verbod

In een reactie op het nieuws over dit contract zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid dat ze dergelijke zwijgcontracten in de zorg wil verbieden.

Als er tot strafvervolging wordt overgegaan, is dit de tweede zaak waarvoor het Tergooiziekenhuis wordt vervolgd. Het hof in Amsterdam besloot in februari dat er een zaak komt vanwege de dood van een patiënte die in 2010 van de operatietafel viel.