De NS zet donderdag extra treinen in naar de diverse bevrijdingsfestivals in het land. De extra treinen rijden van en naar Ede-Wageningen, Vlissingen, Haarlem en Zwolle.

De NS kiest voor deze steden omdat daar de bekendste festivals zijn. "Die trekken ook bezoekers aan van buiten de stad", zegt een woordvoerder tegen NU.nl.

De NS houdt vooral rekening met reizigers die 's avonds massaal naar huis gaan door onder meer te zorgen voor extra en langere treinstellen. "Maar wacht niet tot de allerlaatste trein", waarschuwt de woordvoerder. "Want die kan erg vol zitten."

Reizigers moeten ook rekening houden met werkzaamheden bij Utrecht Centraal. Die hebben vooral invloed op bezoekers van het festival in Wageningen: de laatste trein vertrekt al om 23.11 uur. 

Tijdens de festivals zijn optredens van onder meer de zangeres Kovacs, zanger Nielson en het DJ-duo Sunnery James & Ryan Marciano. Ze zijn dit jaar benoemd tot de Ambassadeurs van de Vrijheid.

Video: NS wil overvolle treinen voorkomen

Zonnig en droog

De weersvoorspellingen voor 5 mei zijn goed. Het blijft de hele dag droog en zonnig. Met een temperatuur rond de 18 graden is het aangenaam warm.

Vorig jaar werden meerdere bevrijdingsfestivals tijdelijk stilgelegd of zelfs afgelast vanwege noodweer. Zware buien met onweer, hagel en zware windstoten trokken in de middag over het land. Festivalgangers hoeven daar aanstaande donderdag geen rekening mee te houden. 

Bevrijdingsdag is een keer in de vijf jaar een officiële vrije dag, zoals vorig jaar het geval was. Dit jaar valt 5 mei op Hemelvaartsdag en dat betekent dat de meeste Nederlanders weer vrij zijn op Bevrijdingsdag.