De ouders van de acht maanden oude baby Jairo, die in 2010 overleed, worden toch berecht. Dat heeft de rechtbank in Arnhem maandag beslist.

In 2013 verwees de rechtbank de zaak naar de prullenbak wegens fouten in het opsporingswerk van het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM verdenkt de vader en moeder (26 en 25) van Jairo ervan dat zij de hand hebben gehad in de dood van het kind, door de baby te mishandelen. Maar bij de zoektocht naar bewijs zijn dingen tegen de regels gegaan, oordeelde de rechtbank eerder.

Het OM ging tegen die beslissing in beroep, waarna het gerechtshof in september 2014 bepaalde dat de rechtbank toch naar de zaak moet kijken. Bij het begin daarvan vroegen de advocaten weer om de zaak naar de prullenbak te verwijzen. Maar volgens de rechtbank zijn er geen nieuwe redenen voor opgevoerd, dus volgen de rechters de beslissing van het gerechtshof.

Ook het hof zag dat er fouten zijn gemaakt, maar vond die niet ernstig genoeg om de zaak geheel te laten stranden.

Verklaringen

Jairo werd in augustus 2010 onwel naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij. De ouders gaven verklaringen die niet konden kloppen met letsel dat deskundigen aantroffen.

Maar het OM hield de resultaten van de sectie op het lichaampje veel te lang achter, vond de rechtbank. Deze werden pas met de vader en moeder gedeeld toen er afluisterapparatuur verstopt was, in de hoop een bekentenis op te vangen. Ook werd de moeder veel te zwaar onder druk gezet toen ze zich tijdens verhoren op haar zwijgrecht beriep.