Het gerechtshof in Den Haag heeft Sameh el M. uit Dordrecht maandag in hoger beroep veroordeeld tot zeven jaar cel voor poging tot doodslag. De 50-jarige man stak op 2 april 2013 de directeur neer van de school van zijn zoon in Dordrecht.

De man werd geraakt in zijn been en raakte ernstig gewond met blijvend letsel als gevolg.

Het Openbaar Ministerie (OM) had tien jaar cel tegen de man geëist voor poging tot moord. De rechtbank legde de man eerder al tien jaar cel op, maar daar ging El M. tegen in beroep.

Het hof acht niet bewezen dat de man met voorbedachte raad heeft gehandeld en heeft de man daarom vrijgesproken van moord. 

Speciaal onderwijs

El M. stak in april 2013 met een kartelmes in op de directeur van de school van zijn zoon. Tijdens een gesprek in het gebouw van Bureau Leerplicht over het verzuim van de jongen, ging hij door het lint. El M. vond dat het kind niet thuishoorde op de Drechster, een school voor speciaal onderwijs.

De directeur kon zich verweren, maar liep een ernstige wond van 13 à 14 centimer in zijn been op en er werd een ader geraakt. El M. vertelde de man daarvoor al dat hij zijn kop zou afsnijden. 

Mes

De advocaat van El M., Idriss van Straalen stelde maandag voor aanvang van het vonnis de kwalificatie van de straf, poging tot moord, te hoog te vinden. "Het was nooit de bedoeling van mijn cliënt om de man te vermoorden." Het hof ging hierin mee.

Op de vraag waarom El M. dan een mes bij zich had, zegt Van Straalen dat zijn cliënt deze vaker op zak had uit veiligheidsoverwegingen.

Bedreiging

Bij het gesprek waren ook een onderwijsconsulent en een leerplichtambtenaar aanwezig. El M. werd ook de bedreiging van de onderwijsconsulent ten laste gelegd. Hij zou met het mes in de richting van de man hebben gewezen en hebben verteld dat hij het nu goed moest gaan doen. El M. ontkent dat dit gebeurd is. Het hof heeft hem hieraan wel schuldig bevonden.

Ook is de vordering tot schadevergoeding van de directeur toegewezen. 

Advocaten

De zaak heeft lang geduurd, omdat El M. meerdere keren van advocaat wisselde. Van Straalen is zijn zestiende advocaat in deze zaak. Het OM betreurt de lange duur echter zeer, met name voor de slachtoffers in deze zaak.

Ook leverde de verdachte zijn Nederlanderschap in tijdens de zaak. Zijn advocaat wil op verzoek van zijn cliënt niet ingaan op de vraag waarom.