Een man is zaterdagmiddag in Amsterdam overleden na een sprong van een steiger nabij panden waar eerder een grote brand woedde. Het vuur is vermoedelijk aangestoken door de man.

"De brand is op meerdere plekken gestart, dus het lijkt erop dat de brand is aangestoken", aldus een woordvoerder van de politie tegen NU.nl. "Maar het is nog niet helemaal zeker."

Tijdens en na de brand in het stadscentrum stond er een verwarde man op een van de steigers naast de panden. Hij gooide spullen van de steiger naar beneden. Een arrestatieteam en een onderhandelaar probeerden de man naar beneden te halen, maar er was bijna geen contact met hem mogelijk.

Er is nog overwogen om een luchtkussen neer te leggen. Dat is uiteindelijk niet gedaan omdat de man heen en weer liep. Een luchtkussen heeft maar een beperkt bereik. Later is de man van de steiger naar beneden gesprongen.

De panden liggen in de Wijdesteeg. Het gaat om drie van de zogenoemde Tabakspanden, kraakpanden die worden gerenoveerd.

Om 18.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

Bekijk beelden van de brand:

Afgezet

De straat is afgezet en de bewoners van de omliggende huizen zijn geëvacueerd. Om 19.00 uur laat de politie weten de straat nog afgesloten te houden om de zaak te onderzoeken.

Er waren geen mensen aanwezig in de panden. Getuigen melden dat ze grote uitslaande vlammen bij het pand hebben gezien.