De moordenaar van Theo van Gogh hoort volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) in een zwaar gevangenisregime, in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught, waar hij nu zit, of desnoods elders. 

Dat zei de bewindsman vrijdag voor de NOS.

Mohammed B. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Van Gogh in 2004. Hij ging in februari voor het eerst in beroep tegen de verlenging van zijn verblijf in de EBI.

De beroepscommissie van de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) zegt dat zo'n langdurig verblijf op gespannen voet staat met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dijkhoff moet beter beargumenteren waarom hij hem er toch wil houden. Dijkhoff zal ''nieuwe informatie aanleveren om te zorgen dat B op een zwaar regime blijft.''

Dijkhoff wil voorkomen dat B. naar een normale gevangenis wordt overgeplaatst. "Die (EBI's, red.) zijn er speciaal voor figuren met dit soort denkbeelden, die gruwelijke daden plegen. Volgens mij gaat het sowieso lukken om deze meneer op een plek te houden waar hij ver weg is van de samenleving."

De raad ziet wel een begin van een positieve ontwikkeling bij B. en zegt: ''Gedetineerde houdt er vanuit zijn geloofsovertuiging radicale ideeën op na. Er zijn echter alternatieve detentiemogelijkheden aanwezig waarin hij geplaatst kan worden met behoud van individueel op hem afgestemde maatregelen. Zo nodig kan ook van hieruit het eventueel uitdragen van zijn radicale opvattingen aan banden worden gelegd.''

Johan van Gogh

De vader van Van Gogh, Johan van Gogh, heeft gezegd dat het hem niet uitmaakt of hij in een EBI zit of niet. "Voor onze familie maakt het niets uit, zolang hij maar achter slot en grendel zit", aldus Van Gogh tegen Radio 1. "Als het aan mij ligt blijft hij zitten waar hij zit, maar als hij naar een andere beveiligde plaats gaat, het zij zo. Dat gaat langs ons heen."

Van Gogh zei dat B. nooit contact met hem had gezocht. Ook de opmerking dat B. zijn leven aan het beteren is doet de vader van de vermoorde regisseur niets. "Hij mag zijn leven beteren zoals hij wil, maar wij krijgen onze zoon er niet mee terug."

EBI

In de EBI zitten gevangenen met een extreem vluchtrisico of gevangenen die als ze ontsnappen een onaanvaardbaar maatschappelijk risico vormen. De raad zegt dat er geen concrete informatie is dat dit bij B. nog het geval is.

Uiterlijk 12 augustus moet worden beslist over een overplaatsing van B. naar een gevangenis waar hij verder zijn straf moet uitzitten. Het oordeel is een einduitspraak.