In bussen van vervoersmaatschappij Syntus is het vanaf 1 januari 2018 niet meer mogelijk om met geld te betalen. Eerder deze week maakte Arriva al bekend de geldlades vanwege de veiligheid voor de chauffeurs uit de bussen te halen.

Onlangs werd een buschauffeur van Syntus in Apeldoorn het slachtoffer van een overval, waarna de chauffeurs uit protest spontaan het werk neerlegden.

De eerste proeven met cashloos betalen beginnen in het najaar. Syntus is vooral actief in de provincies Gelderland en Overijssel. 

"Goed dat Syntus nu ook doorpakt. Het is nu slechts een kwestie van tijd dat de andere vervoersmaatschappijen zich hierbij aansluiten", zegt onderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmensen. "Het werk voor de buschauffeurs wordt straks een stuk veiliger."

Er zal extra toezicht zijn in de avonduren zolang het nog mogelijk is met geld te betalen in de bussen, heeft Syntus vrijdag volgens CNV toegezegd.

Chauffeurs van vervoersmaatschappij Arriva gingen zaterdag in staking nadat in Tilburg voor derde keer in korte tijd een collega was overvallen. Uit overleg dat enkele dagen daarna plaatsvond werd afgesproken de geldlades op termijn uit de bussen te halen.