De rechtbank van Amsterdam heeft vrijdag besloten de zaak tegen Aydin C. te schorsen tot het moment dat de verdachte over een advocaat beschikt. De 38-jarige C. staat onder meer terecht voor aanranding en afpersing van 34 meisjes via de webcam.

De rechtbank kwam tot het besluit na urenlang overleg. Bij aanvang van de zaak vrijdag had C. zelf gevraagd om aanhouding, omdat zijn advocaat Robert Malewicz de verdediging donderdag heeft neergelegd.

Hij deed dit omdat hij vindt dat hij te weinig voorbereidingstijd heeft gehad voor deze omvangrijke zaak. "Ik heb op dit moment geen adequate verdediging en ik wil mezelf niet verdedigen'', benadrukte C. Hij zei ook dat hij geen nieuwe toegevoegde raadsman wilde.

De rechtbank ging in principe niet mee in het verzoek van C. om de zaak aan te houden. Wel was de rechtbank van mening dat de zaak pas door moet gaan op het moment dat C. een advocaat heeft.

Er wordt in de tussentijd gezocht naar een raadsman voor de verdachte. De zaak is daarom in ieder geval uitgesteld tot maandagmiddag. Het is echter nog onduidelijk of er voor maandag een advocaat bereid gevonden kan worden om C. te verdedigen.

'Zeer complexe zaak'

Malewicz nam de verdediging van C. een maand geleden op zich. Volgens hem gaat het om een zeer complexe zaak met een strafdossier dat alleen al zo'n 20.000 pagina's beslaat.

De Canadese tiener Amanda Todd zou tot de slachtoffers van C. hebben behoord. Todd pleegde in oktober 2012 zelfmoord, nadat ze een maand eerder een filmpje over wat haar was overkomen op YouTube had gezet.