De rechter in Haarlem heeft vrijdag de president van de Hells Angels in Haarlem, Lysander de R. (34), veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor wapenbezit en mishandeling. 
 

Het Openbaar Ministerie had tegen de man drie jaar cel geëist.

Zijn schoonvader, Frits. P, kreeg na een eis van eveneens drie jaar gevangenisstraf ook dertig maanden cel opgelegd. Hij werd behalve aan wapenbezit ook schuldig verklaard aan drugsbezit, heling, witwassen en het bezit van illegaal, zwaar vuurwerk.

Volgens de rechtbank is bewezen dat De R. betrokken was bij een omvangrijk wapenarsenaal dat in september 2014 werd gevonden in een loods in de Spaarnestad. Daarnaast werd hij bestraft voor zijn rol bij een caféruzie in Heemskerk, eind 2014. Daarbij liepen meerdere mensen letsel op. Deze mishandeling versterkt volgens de rechter de gevoelens van angst en onveiligheid voor de slachtoffers, én voor de samenleving.

De advocaten van De R. en P., Remco de Kint en Geert-Iem Roos, zeggen tegen NU.nl in beroep te gaan tegen de uitspraak.

DNA-materiaal

De politie kwam De R. na de inval in de loods op het spoor toen op een deel van de wapens DNA-materiaal werd gevonden dat in zijn richting wees. Het ging onder meer om sporen op tape dat om de lanceerbuis van een raketwerper zat. Eind april van vorig jaar werd De. R aangehouden.

Ook vond de politie in het plafond van de loods, die eigendom was van P., een handgranaat, een machinepistool, een vuurwapen, munitie en gestolen spullen in de loods.

Advocaten Kint en Roos vinden dat  de rechtbank onlogisch en tegenstrijdig redeneert. ''De rechtbank acht het niet aannemelijk dat iemand anders naast de twee verdachten toegang had tot de loods waarin de wapens zijn gevonden, terwijl in eerste instantie werd gesteld dat er wel degelijk anderen toegang tot de loods hadden'', zegt Kint. Volgens hem kunnen de wapens door iemand anders in de loods zijn neergelegd. 

Ook wordt er volgens de advocaten geen onderscheid gemaakt tussen de twee verdachten. "Als een van de twee verdachten wapens in het plafond verstopt, dan kan de ander daar niets van weten, en andersom. De rechtbank zegt zeker te weten dat beide verdachten schuldig zijn, maar dat is dus niet logisch."

''Naast het feit dat er wapens zijn gevonden in de loods, is er geen enkel ander bewijs dat de verdachten samen of individueel iets met de gevonden wapens te maken hebben gehad'', stellen de advocaten. ''De wapens waarop het DNA van De R. is gevonden, hebben op een werkbank gelegen die die De R. vaak gebruikte bij het klussen. Het is dus aannemlijk dat de werkbank was besmet met zijn DNA.''