De moordenaar van Theo van Gogh moet uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught worden geplaatst. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ) besloten.

Mohammed B. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Van Gogh in 2004. Hij ging in februari voor het eerst in beroep tegen de verlenging van zijn verblijf in de EBI.

De RSJ heeft de selectiefunctionaris opgedragen uiterlijk 12 augustus te beslissen over de overplaatsing van de gedetineerde naar een andere inrichting. Het oordeel is een einduitspraak.

Mensen die worden geplaatst in de EBI hebben te maken met ingrijpende maatregelen. Zo worden ze beperkt in het contact met medegedetineerden en de buitenwereld.

Een grote kans op vluchtgedrag en de grote gevolgen voor de samenleving van een eventuele vlucht, zijn ook belangrijke redenen om iemand in een EBI op te sluiten.

Beoordeeld

Elke zes maanden wordt de noodzaak van het verblijf in de EBI beoordeeld. De RSJ is nu van mening dat Mohammed B. ook opgevangen kan worden op een andere locatie, waar op hem afgestemde maatregelen genomen kunnen worden.

Ook zou er van B. sinds 2005 geen informatie meer binnengekomen zijn van bijvoorbeeld de recherche, die een langer verblijf in de EBI noodzakelijk maakt. Bovendien zou een verblijf van meer dan tien jaar in de EBI niet in lijn liggen met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zo oordeelt de RSJ.