Twee mannen die als nepagenten bejaarden in heel Nederland geld en spullen afhandig maakten, zijn donderdag in Arnhem veroordeeld. 

De rechtbank legde vijf jaar cel op aan een 51-jarige Arnhemmer en vier jaar en acht maanden aan een 41-jarige man zonder vaste woonplaats.

De twee belden aan bij bejaarde slachtoffers en lieten de mensen een vervalst identificatiepasje van de politie zien.

Ze zeiden dat het huis van de ouderen op een lijst van inbrekers stond die van plan waren in te breken. Ze vroegen of ze de waardevolle spullen van de bejaarden mochten zien en fotograferen. Als ze geld en sieraden in handen kregen, vlogen ze de deur uit.

De twee nepagenten maakten tienduizenden euro’s buit. ''Daar hebben de slachtoffers vaak lang voor gewerkt en gespaard'', stelt de rechtbank. ''De sieraden hadden emotionele waarde voor hen. Deze manier van doen is lafhartig en laag bij de grond''

De aanklager had zes jaar cel geëist tegen de Arnhemmer en vijf jaar en tien maanden tegen de Achterhoeker. De straffen vielen lager uit omdat de rechtbank vond dat er geen dertig, maar negentien zaken voldoende bewezen konden worden.