Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vier jaar cel geëist tegen Yasmine M., de 31-jarige moeder van drie dood gevonden baby's in Alkmaar en Heerhugowaard.

De officier van Justitie eist van de vier jaar gevangenisstraf een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van tien jaar.

Het OM wil dat M. uit Alkmaar zich gedurende de proeftijd van tien jaar verplicht laat behandelen voor haar persoonlijkheidsstoornis en zich regelmatig laat controleren op eventuele zwangerschappen. 

De vrouw wordt beschuldigd van het ombrengen van één van haar drie baby's, Skye, en het wegmaken van drie lichaampjes.

Niets gemerkt

M. verklaarde donderdag in de rechtbank niet gemerkt of geweten te hebben dat ze zwanger was.

M. werd afgelopen najaar opgepakt nadat in Heerhugowaard twee babylijkjes waren gevonden. Later bleek ook een dode baby die eind 2014 in een Alkmaars park werd aangetroffen van haar.

De baby's waren alle drie meisjes: Skye, Caitlyn en Angelina. In twee gevallen was sprake van een voldragen zwangerschap. Angelina, die werd gevonden in Alkmaar, was vroegtijdig geboren.

Dood of levend geboren

In geen van de gevallen kon worden vastgesteld of de baby's dood of levend waren geboren of wat de eventuele doodsoorzaak was. 

M., die zich weinig kan herinneren, weet wel dat ze een van de kindjes, Skye, nog enkele dagen heeft verzorgd. Het kindje overleed vermoedelijk toen de moeder haar achterliet in een badje. De beide andere baby's maakten volgens M. geen geluid na de geboorte.

Video: Formulering aanklacht tegen Yasmine M.

Formulering aanklacht tegen Yasmine M.
Formulering aanklacht tegen Yasmine M.

Twee zoons

M. heeft ook nog twee zoons. Die werden direct na haar arrestatie uit huis geplaatst.

De ondervraging van M. door de rechtbank verliep moeizaam. Ze kan zich weinig herinneren en gaf korte antwoorden. Ze was rond de geboortes bang voor alles en iedereen in haar omgeving, "want alles wat ik deed was toch niet goed". Op de vraag of ze om die reden geen hulp durfde inschakelen, zei ze: "Ik weet het niet, misschien, ik denk het wel".