De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag twee mannen vrijgesproken voor het dreigen met een terroristisch misdrijf in Susteren vorig jaar in november. Ze kregen allebei een boete van 250 euro voor het bezit van professioneel vuurwerk.

Er was een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een taakstraf van 200 uur geëist.

Volgens de rechtbank kan er niet worden gezegd welke van de twee mannen naar het noodnummer 112 heeft gebeld en kunnen ze daarom ook niet worden veroordeeld.

Beide mannen hebben ontkend de beller te zijn.

Schuurtje

De mannen werden vorig jaar op 16 november aangehouden bij een schuur langs de A2 in Susteren. Het incident vond plaats drie dagen na de aanslagen in Parijs en zorgde daarom voor veel ophef.

De 32-jarige man uit Brunssum en de 46-jarige man uit Hoensbroek zouden 112 hebben gebeld om te dreigen met een aanslag.

De politie greep direct in nadat er meldingen binnenkwamen van getuigen over explosies en verdachte dingen bij de schuur. Opvallend detail was dat beide mannen verkleed waren. De een in een kikkerpak en de ander in een olifantenpak. Ze hadden ook een vuurtje gemaakt, naar eigen zeggen om te gaan barbecueën.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingeschakeld en ook werd een arrestatieteam ingezet. Na onderzoek bleken er geen explosieven in de schuur te liggen. De explosies die gehoord waren,kwamen van vuurwerk.

Echtscheiding

De man uit Brunssum verklaarde dat hij relatieproblemen had en midden in een echtscheiding zat. De man belde vlak voor zijn aanhouding met de regionale omroep L1, om te zeggen dat er geen reden was voor het grootschalige politieoptreden en dat er niets aan de hand was.