In de Valkenburgse zedenzaak hebben drie mannen taakstraffen van 180 tot 240 uur gekregen. Ze zijn schuldig bevonden aan ontucht met een destijds 16-jarig meisje. 

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste celstraffen van acht tot twaalf maanden.

De verdachten die terechtstonden komen uit Zwolle, Simpelveld en België. De man (40) uit Zwolle heeft ontkent dat hij seks heeft gehad met het meisje, de Belgische man heeft wel bekend.

Volgens de rechtbank waren de mannen niet bewust op zoek naar seks met een minderjarig meisje. Ze dachten dat het ging om iemand van achttien jaar. Een onvoorwaardelijke taakstraf zou daarom te zwaar zijn. 

De twee Nederlandse mannen krijgen een taakstraf van 180 uur en de Belgische man 240 uur. Omdat de wet bij jeugdprostitutie celstraffen voorschrijft, kwam de rechtbank ook tot de toevoeging van een dag cel bij de verdachten.

Hotel

Het meisje werd in september en oktober van 2014 geprostitueerd in een hotel in Valkenburg door de 21-jarige loverboy Armin A. Hij heeft daarvoor een celstraf van twee jaar gekregen. A. zat enige tijd in een jeugdzorginstelling in Zuid-Limburg.

De verdachten konden worden achterhaald door informatie op het mobieltje van A. Het OM had voor 29 personen genoeg bewijs verzameld voor vervolging.

Straffen

Vorig jaar stonden 25 verdachten voor de rechtbank. Er werden celstraffen tot zes maanden en taakstraffen variërend van 120 tot 240 uur opgelegd. Daarnaast zijn twee verdachten vrijgesproken, omdat de rechtbank niet genoeg bewijs zag.