De maandagavondspits is volgens de Verkeersinformatiedienst (VID), ondanks dat het in een deel van Nederland meivakantie is, niet zo druk geweest sinds 30 november. Ook toen stond er in totaal bijna 300 kilometer file.

 

Regen en hagel zorgden maandag aan het eind van de middag voor ongelukken op de Nederlandse snelwegen. De VID adviseert automobilisten om hun rijgedrag aan te passen. 

In het noorden van het land was het spekglad op diverse snelwegen door een flinke hagelbui die vanuit het westen richting het oosten trok. Volgens de ANWB zagen de wegen wit van de vele hagel die is gevallen. Er hebben zeker dertien ongelukken plaatsgevonden. 

Diverse auto's zijn van de weg gegleden tussen de Afsluitdijk en Leeuwarden. Door een ongeluk met meerdere auto’s was de A31 bij Franeker tijdelijk dicht, aldus de VID.

Ook was de A32 bij Grouw een paar uur afgesloten geweest. Weggebruikers richting Heerenveen moesten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Omrijden via Drachten werd afgeraden, omdat de A7 ook spekglad was. 

Video: Beelden van ongelukken in Friesland door hagel

Enorme hagelbui zorgt voor problemen in Friesland
Enorme hagelbui zorgt voor problemen in Friesland

Beelden: Noormannen

Regen

In het midden en zuiden van het land hadden weggebruikers vooral last van regen. Het slechte weer zorgde voor ongelukken op de A9, A10, A28 en A50.

Ook waren er files in Noord-Holland door een storing aan de spitsstroken. Die zijn op de A9 in beide richtingen een aantal uren gesloten geweest tussen Amstelveen en Alkmaar. 

De kans op regen, hagel en natte sneeuw blijft de komende dagen groot. Daarnaast is het met een gemiddelde temperatuur van 8 graden aan de koude kant, aldus het KNMI. 

Bekijk hier de actuele situatie op de weg