Het geld dat de nationale actie voor Nepal voor Giro 555 opleverde is inmiddels voor 60 procent besteed.

De 25 miljoen euro die werd gedoneerd aan het land waar in 2015 twee zware aardbevingen plaatsvonden, werd vooral (90 procent) uitgegeven aan noodhulp, zoals voedsel en water, medische zorg en tijdelijk onderdak.

De overige 10 procent van het bestede geld ging naar wederopbouw, schrijven de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in een tussenrapportage.

Rond de 600.000 Nepalezen zijn volgens de organisaties afgelopen jaar met geld van Giro 555 geholpen.

De hulp bij wederopbouw gaat ondertussen maar moeizaam, constateren de hulporganisaties. Dat komt mede door gecompliceerde overheidsprocedures en trage politieke besluitvorming. Voor 2,5 miljoen mensen is het een jaar na de aardbeving nog steeds onzeker wanneer ze een permanent en veilig huis kunnen bouwen.

Zekerheid

"Er is veel werk verzet om de noden van de getroffenen te verlichten. Maar we hadden na een jaar meer zekerheid willen hebben over hoe we mensen de komende tijd kunnen steunen bij de bouw van nieuwe huizen", zegt Gijs de Vries, voorzitter van de nationale actie Nederland helpt Nepal.

"Dat is frustrerend. Hulporganisaties vragen de verantwoordelijke autoriteiten dan ook om meer snelheid te maken in besluitvorming en het faciliteren van hulp." De voorzitter is momenteel in Nepal om te kijken hoe de gelden zijn besteed.

Onderdak

Zo werden 246.000 mensen geholpen met tijdelijk onderdak, kregen 95.000 mensen toegang tot drinkwater, werden 82.000 dekens uitgedeeld en 18.000 kinderen ingeënt. Het meeste geld ging naar tijdelijk onderdak (4,2 miljoen) en de aanleg van watersystemen en toiletten (3,3 miljoen).

De verschillende ontwikkelingsorganisaties die bij de SHO zijn aangesloten, zijn nog steeds in Nepal aanwezig. De gangbare noodhulpperiode van twee jaar wordt verlengd met bijna een jaar. Dat betekent dat de SHO-hulporganisaties tot eind 2017 geld van Giro555 voor Nepal mogen uitgeven.

Nepal werd in 2015 getroffen door twee aardbevingen, waarbij meer dan 8.700 mensen om het leven kwamen. Het is daarmee de dodelijkste ramp die het land in de Himalaya ooit heeft getroffen. Meer dan een half miljoen huizen werden verwoest. De schade aan de economie van het land loopt in de miljarden.