Twee musea in Brabant en Limburg hebben samen een bijzonder document aangekocht: een handgeschreven papier uit mei 1940 waarin de Duitsers de stad Rotterdam vragen zich over te geven.

Het gaat om het Oorlogsmuseum Overloon en het Oorlogsmuseum Eyewitness in het Limburgse plaatsje Beek, meldt Omroep Brabant. Het document zal afwisselend in beide musea te zien zijn.

Het papier werd in 2010 ontdekt in de kaft van een dagboek van de Duitse legerleiding dat een journalist had gevonden. Het papier werd op 14 mei 1940 door de Duitse generaal Schmidt aan het Nederlandse leger overlegd. Pas na het vernietigende bombardement op de binnenstad van Rotterdam, gaf Nederland zich over.

Het document was het laatst gezien door burgemeester P.J. Oud tijdens de afhandeling van de capitulatie op de commandopost van kolonel Scharroo, de commandant die verantwoordelijk was voor de verdediging van Rotterdam.

Enquêtecommissie 

Oud verklaarde na de oorlog voor een parlementaire enquêtecommissie dat dit document was verdwenen in de chaos rond een schietincident dat toen op de commandopost plaatsvond.

Hoeveel geld de musea voor het artefact hebben betaald, willen ze niet melden. Het document is eerst te zien in Limburg en ligt vanaf 1 oktober in Overloon.