Paleis Noordeinde gaat deze zomer open voor publiek. Daartoe heeft koning Willem-Alexander besloten, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag.

Het paleis is vanaf 23 juli op vier achtereenvolgende zaterdagen open. Ook het Koninklijk Staldepartement opent de poorten, maar dan doordeweeks; vier weken lang van dinsdag tot en met vrijdag vanaf 26 juli.

Uit de Tweede Kamer en de gemeente Den Haag zijn al jarenlang verzoeken gekomen om het koninklijk werkpaleis tijdens de zomervakantie open te stellen. In 2013 zei premier Mark Rutte nog dat dit niet mogelijk was in verband met onder meer veiligheid, privacy en kwetsbaarheid van het gebouw.

Willem-Alexander heeft kort na zijn aantreden opdracht gegeven te onderzoeken of openstelling van het paleis toch mogelijk is. Uit het onderzoek is een positief advies gerold, vertelde vrijdag directeur Flip Maarschalkerweerd van het Koninklijk Huisarchief.

De toegang tot paleis en staldepartement is niet gratis: voor beide moet 6 euro worden betaald. Dat geld wordt gebruikt om een deel van de kosten te dekken.