De politie is vrijdagochtend in kogelwerende vesten naar een straat in Alphen aan den Rijn gereden, omdat er een jongen met een vuurwapen zat. Hij bleek bij een groep scholieren te horen die een examenstunt uithaalde.

Het wapen was wel echt, maar het was niet meer in werking.

Omdat de agenten al snel het vermoeden hadden dat het om een examenstunt ging, trokken ze niet hun wapen. Wel riepen ze naar de scholieren dat ze hun handen moesten laten zien.

De 19-jarige jongen uit Hazerswoude-Dorp die de revolver had, is het ding kwijt en dient zich later te melden op het bureau. Hij krijgt proces-verbaal voor verboden wapenbezit.

De politie wijst er op "zeker in deze tijden" na te blijven denken en te voorkomen dat situaties ontstaan waarbij de politie wel de wapens moet trekken.

Bivakmutsen

In Lelystad liep ook een examenstunt uit de hand. Scholengemeenschap De Rietlanden doet aangifte tegen enkele leerlingen die donderdag met bivakmutsen de aula binnenstormden, rookbommen lieten ontploffen en weer hard wegrenden.

Het rookalarm ging af, de brandweer werd gealarmeerd en de school werd korte tijd ontruimd. Scholieren dachten dat het om een terreuraanslag ging.

De school noemde de actie schandalig. "Zeker in een tijd, waarin er in de wereld vreselijke dingen gebeuren, is het belangrijk samen op te staan tegen domheid, crimineel gedrag en angstzaaierij", schrijft rector Onno van Helden aan de ouders.