De eerste drie maanden van dit jaar was het tijdens spitsuren minder druk in treinen dan eind 2015. Maar reizigers op de trajecten Den Bosch-Utrecht, Utrecht-Den Haag en Alkmaar-Amsterdam moeten wel rekening blijven houden met een drukke spits.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) meldt donderdag dat de NS op schema ligt met de maatregelen om de drukte in treinen te verminderen.

De bewindsvrouw baseert zich op onderzoek dat zij liet doen naar maatregelen die de NS heeft genomen om grote drukte in de treinen te voorkomen. Volgens dat onderzoek worden nu geen maatregelen gemist die kunnen helpen de drukte in de treinen verder te verminderen.

In de loop van 2015 werd duidelijk dat de NS in 2016 en 2017 te weinig treinen zou kunnen laten rijden. Verouderd materieel wordt afgedankt terwijl de vervangende treinen er nog niet zijn.

Oplossingen

Dijksma riep het spoorbedrijf op maatregelen te nemen zodat de reiziger hier niet de dupe van zou worden. De NS beloofde hiervoor alles uit de kast te halen, zette bijvoorbeeld comfortabele bussen in, bekeek oplossingen voor bepaalde trajecten en werkt aan de 'pitstop' om niet-gepland onderhoud snel te kunnen doen.

Dijksma: "NS deed een belofte en zet nu alles op alles om de reiziger ook in de spits een comfortabele reis te bieden. We zijn er nog niet, dus het is zaak dat de acties van NS onverminderd worden voortgezet."

Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat reizigers beter kunnen worden geïnformeerd over de drukte op trajecten. Een trein eerder of later kan soms veel uitmaken. Volgens Dijksma worden bezien of treinreizigers hier via de reisplanner of via folders op kunnen worden gewezen.