Dinsdag hebben 965 vrouwen en 1.790 mannen een lintje ontvangen tijdens de traditionele lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag.

Dat zijn 2.755 personen in totaal. Vorig jaar werden 2.838 gehuldigd vanwege hun uitzonderlijke prestaties. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Dertien personen hebben een Koninklijke onderscheiding in de Orde van de Nederlandse Leeuw ontvangen, waarvan tien mannen en drie vrouwen. De overige gehuldigden zijn in de Orde van Oranje-Nassau gedecoreerd.

De 36-jarige mevrouw C. Willemstijn uit Den Haag is de jongste persoon die een lintje ontvangt. De oudste gedecoreerde is mevrouw H. Woelinga-Rodbard (1919) uit Uithoorn.

Prominenten

Ook enkele prominenten hebben dinsdag een lintje ontvangen, zoals presentatrices Natasja Froger en Loretta Schrijver, radiopresentator Govert van Brakel, chef-kok Robert Kranenborg en acteur Thom Hoffman. Ook ontvangt Ron Smits een onderscheiding voor onder meer zijn rol in het onderzoek rondom de neergestorte vlucht MH17.

Video: Loretta Schrijver neemt lintje in ontvangst

Vrijwilligers

In totaal zijn 3.168 personen voorgedragen voor een lintje. Uiteindelijk hebben 413 voorstellen een negatief advies gekregen en geen onderscheiding ontvangen.

Het merendeel van de gedecoreerden is vrijwilliger, namelijk 2.704. Daarnaast hebben 141 personen een onderscheiding gekregen vanwege een bijzondere verdienste in hun betaalde baan.

In Zuid-Holland zijn met 506 stuks de meeste lintjes uitgedeeld. Noord-Brabant en Noord-Holland volgen met respectievelijk 496 en 394 onderscheidingen. Noord-Holland is daarbij ook de provincie met het hoogste aandeel vrouwelijke gedecoreerden (39,3 procent).

Gemeenten

Dit jaar zijn de meeste lintjes in Rotterdam uitgedeeld. Liefst 43 personen werden gedecoreerd. In Amsterdam kregen 38 personen een koninklijke onderscheiding.

In bijna elke Nederlandse gemeente is iemand gedecoreerd. Alleen in Aa en Hunze, Hoogezand-Sappemeer, Landsmeer, Menterwolde, Noord-Beveland, Ooststellingwerf, Renswoude, Rozendaal, Schiermonnikoog en Ten Boer heeft niemand een onderscheiding in ontvangst mogen nemen.

Bekijk hier alle namen die een lintje hebben ontvangen.