In 2015 reden bijna negen van de tien treinen op tijd. ProRail heeft daarmee de doelstelling gehaald die het ministerie van Infrastructuur en Milieu had opgelegd. 

Dat blijkt donderdag uit cijfers van het jaarverslag van ProRail.

Het ministerie is aandeelhouder van ProRail en wil jaarlijks een punctualiteit zien van minstens 87 procent. Dat is voor 2015 gelukt; 89,5 procent van alle treinen op het spoor liepen minder dan drie minuten vertraging op.

Het spoorbedrijf ligt de laatste maanden onder vuur. Er zijn veel problemen met rails, wissels en bovenleidingen, die leiden tot een te hoog percentage van treinuitval (40 procent).

Ook zijn er financiële problemen, waardoor voor de periode 2018-2028 een tekort dreigt van 475 miljoen euro. Het halen van de punctualiteit lijkt daarmee een opsteker voor ProRail.

Storingen

Het spoorbedrijf weet de laatste jaren ook het aantal storingen door kapotte wissels en seinen te minderen. Was in 2011 nog 40 procent van het totaal aantal storingen te wijten aan technische problemen, in 2015 is dat 35 procent.

De invloed van buitenaf wordt wel steeds groter. Meer dan 50 procent van alle storingen komt onder meer door stroomstoringen bij energieleveranciers, personen en dieren op het spoor en wegverkeer.

Impact

ProRail erkent dat de reiziger weinig merkt van de vooruitgang die wordt geschetst in de jaarcijfers. Het bedrijf wil daarom nog meer werk maken van de storingen die het meeste impact hebben. Zo worden steeds vaker hekken geplaatst op plekken waar regelmatig personen en dieren op het spoor lopen.

Om technische storingen tegen te gaan, worden wissels ontwikkeld met een "scherpe focus op het voorkomen van hinder. De meest impactvolle storingen worden geanalyseerd en de aanbevelingen ervan doorgevoerd", aldus ProRail.

Zelfmoorden

ProRail wil ook meer doen om het hoge aantal zelfmoorden op het spoor te voorkomen. Vorig jaar beroofden 233 mensen zich van het leven, tegenover 192 in 2014. Er zijn al maatregelen doorgevoerd, zoals lange hekken en belichting bij risicovolle plekken langs het spoor.

Ook wordt er geëxperimenteerd met blauw licht op treinstations. Het kalmerende effect van het licht moet ervoor zorgen dat suïcidale mensen zich bedenken. In Japan wordt deze aanpak al toegepast.