Artsenfederatie KNMG wil artsen die verslaafd zijn aan alcohol of drugs met een vijfjarenprogramma van hun verslaving afhelpen.

Het reddingsplan is op vrijwillige basis, meldt de Volkskrant. Volgens de KNMG zou ongeveer 9 tot 12 procent van alle artsen kampen met een verslaving of ooit verslaafd zijn geweest.

Deze cijfers komen overeen met de landelijke verslavingscijfers, maar omdat artsen anderen moeten helpen in zaken die het verschil kunnen maken tussen leven en dood, is het bij deze beroepsgroep volgens de KNMG noodzakelijk om aparte verslavingsprogramma's aan te bieden.

Ook zouden artsen vaak geen reguliere hulp zoeken omdat ze bang zouden zijn om hun baan te verliezen.

In het programma worden deelnemende artsen vijf jaar lang gecontroleerd door een bedrijfsarts. Ze worden regelmatig gecontroleerd door middel van ademtests, haaranalyses en speekseltests om te kijken of het alcohol- of drugsgebruik is gestopt.

Verbeteren

Met de tests en het begeleidende programma hoopt de KNMG de patiëntveiligheid te verbeteren en de gezondheid van dokters te bevorderen.

De kosten per arts bedragen tussen de 10 duizend euro en 25 duizend euro. Deze kosten zullen voor het grootste deel voor rekening komen van het ministerie van Volksgezondheid, de KNMG en zorgdienstverlener VvAA.

Meldlijn

De artsenfederatie KNMG trok al eerder aan de bel over de verslaafde artsen. In 2010 kondigde de KNMG al aan een meldlijn te willen openen voor doktoren.

Sinds 2011 bestaat er een steunpunt voor artsen met een verslavingsprobleem, maar met het nieuwe monitoringsprogramma kunnen meer mensen worden bereikt, zegt psychiater Hans de Rode in de Volkskrant.

"We hebben misschien zestig of zeventig aanmeldingen gehad van artsen. Een topje van de ijsberg. We willen dus graag meer artsen bereiken. Als zij de signalen beter herkennen, bij zichzelf of bij anderen, kunnen zij eerder ingrijpen."