De gemeente Rotterdam is mogelijk het slachtoffer geworden van een omvangrijke fraude bij verbouwingsactiviteiten in een gemeentepand. Het gaat vermoedelijk om miljoenen euro's die onterecht gefactureerd zijn.

Volgens de NOS zou het gaan om een bedrag van 8,8 miljoen euro.

In het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade zouden verbouwingen zijn uitgevoerd en betaald zonder dat daarvoor opdracht was gegeven. Andere klussen werden dubbel gefactureerd of facturen waren vaak te hoog, heeft wethouder Ronald Schneider van Stedelijke Ontwikkeling woensdag gezegd.

De huurder van het pand heeft jarenlang beweerd dat het niet te exploiteren was, omdat er verbouwd moest worden", aldus de wethouder. Vervolgens is echter duidelijk te zien dat er wel degelijk sprake was van exploitatie.

Na het aangaan van de huurovereenkomst begin 2010 werden de huurbetalingen vrij snel gestaakt en vervolgens is de huur nooit betaald.

Onderste steen

Volgens Schneider - die naar eigen zeggen "ongelooflijk woest" werd toen hij het ontdekte - zijn er grove fouten gemaakt op de afdeling vastgoed. "Dit had nooit mogen gebeuren." Hij heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de afdeling. "Ik wil de onderste steen boven hebben."

Schneider beloofde ten overstaan van de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte, "alle juridische registers open te trekken" om het geld terug te halen. Vrijdag verschijnt een eerste rapport over de zaak, die mogelijk een miljoenenstrop oplevert.