Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Arnhem vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Johan P. voor het verkrachten en het ombrengen door verwurging van zijn nichtje Mariska Peters in februari 2015.

De 21-jarige Peters werd eind februari vorig jaar door speurhonden gevonden in natuurgebied de Hatertse Vennen. Ze was toen twee weken vermist.

Peters verliet in de nacht van 8 op 9 febuari haar ouderlijk huis om naar een vriendin te gaan, maar daar kwam ze nooit aan. Twee dagen laten werd haar auto gevonden in de wijk Neerbosch-Oost. De recherche startte een onderzoek nadat er verdachte sporen waren gevonden in het voertuig.

P. werd 10 maart gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Peters. Meerdere feiten uit het onderzoek wezen in de richting van de oom van de vrouw.

Video: de eis van het OM

OM eist vijftien jaar cel en tbs voor doden Mariska Peters
OM eist vijftien jaar cel en tbs voor doden Mariska Peters

DNA

Volgens het OM is het duidelijk dat P. zijn nichtje eerst heeft verkracht en daarna gedood. Er zijn veel DNA-sporen van hem gevonden op haar kleding en lichaam. Ook was DNA van P.  aangetroffen op een mes dat in twee stukken in de auto van Peters en bij de vindplaats van haar lichaam lag.

P. heeft altijd gezwegen over de zaak. Ook in de rechtszaal bleef hij zich beroepen op zijn zwijgrecht. Het OM vindt dat zeer kwalijk, omdat de familie wil weten waarom hij haar heeft gedood. 

Uiteindelijk bestaat het sterke vermoeden dat hij Peters heeft omgebracht omdat hij haar heeft verkracht. "Er moet een verband zijn tussen de verkrachting en haar dood, welk scenario kan er anders zijn?", aldus de aanklager. 

Roerig

De rechtszaak in Arnhem is woensdag roerig begonnen. De vader van Mariska Peters wilde zijn 52-jarige broer te lijf gaan. Ook schopte een ander familielid tegen het veiligheidsglas tussen de rechtszaal en de publieke tribune.

Toen de vader een verklaring mocht afleggen, moesten parketwachten hem in bedwang houden. Hij riep tegen zijn broer: "Moordenaar, je hebt mijn kindje afgepakt."

Tbs

P. verbleef ten tijde van het verdwijnen van Mariska Peters nog op een open afdeling van de Pompekliniek, waar hij in de laatste fase van zijn tbs-behandeling zat. Hij zat daar omdat hij zijn eigen kind had verkracht, mishandeld en in het hoofd had gekerfd. De man liep nog mee in een stille tocht voor zijn nichtje.