Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van Bart van U. tot tbs met dwangverpleging voor het doden van oud-minister Els Borst (februari 2014) en zijn zus Loïs (januari 2015). 

Beide vrouwen werden met tientallen messteken om het leven gebracht.

Volgens de rechters in Rotterdam is Van U. niet toerekeningsvatbaar voor de misdrijven vanwege zijn geestelijke stoornis. Daarom kreeg hij alleen tbs opgelegd.

Het OM had tijdens de behandeling van de zaak behalve tbs ook een celstraf van acht jaar geëist. De aanklagers vinden dat de misdrijven Van U. wel voor een deel aangerekend moeten worden. Dat is ook de conclusie van het Pieter Baan Centrum.

"De deskundigen zagen eilandjes van gezondheid, naast een ernstig psychiatrisch ziektebeeld, zo verklaarden zij ook tijdens de behandeling van de zaak", zegt het OM. Van U. zou daarom sterk verminderd toerekeningsvatbaar moeten zijn. Als een verdachte dat is, kan ook een gevangenisstraf worden opgelegd. 

Video: Tbs voor Bart van U., geen celstraf

Tbs voor Bart van U., geen celstraf
Tbs voor Bart van U., geen celstraf

Opwelling

Van U. vermoordde Borst (81), oud-minister van Volksgezondheid, naar eigen zeggen vanwege een goddelijke opdracht om degene die verantwoordelijk was voor het euthanasiebeleid te doden.

Volgens de rechtbank heeft Van U. in beide gevallen gehandeld in een plotselinge opwelling. ''Door zijn ziekte lijkt Van U. in een parallelle wereld te leven'', concludeerden de rechters. ''In die andere wereld heeft hij zijn eigen zus en mevrouw Borst om het leven gebracht. Toen was sprake van een massale doorwerking van zijn ziektebeeld.''