Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen de 27-jarige Milco G. uit Purmerend. G. kreeg zeventien jaar cel opgelegd voor een bomaanslag op een woonboot, maar het OM vindt dat ook tbs met dwangverpleging noodzakelijk is. 

Dat laat het OM dinsdag weten.

Bij de bomaanslag op een woonboot in Wormer kwam een 53-jarige man om het leven en raakte een vrouw ernstig gewond. 

De bomaanslag vond plaats op 13 april vorig jaar. G. bleek zich te hebben vergist in de boot. Zijn werkelijke doelwit was een woonboot in de buurt, waarop een man leefde die volgens G. in het verleden zijn zusje had misbruikt. Voor die beschuldiging vond de politie nooit bewijs.

De rechter gaf bij zijn vonnis op 8 april aan dat hij geen tbs had opgelegd, omdat niet bewezen kon worden dat G. op het moment van de aanslag een psychische stoornis had. G. heeft nooit meegewerkt aan het onderzoek van het Pieter Baan Centrum en ook zijn er geen andere psychische rapportages beschikbaar. 

Stoornis

De officier van justitie is van mening dat er in het onderzoek sterke aanwijzingen zijn dat de man zo een ernstige stoornis heeft dat het onverantwoordelijk is om hem na zijn celstraf onbehandeld te laten terugkeren in de maatschappij.

Het hoger beroep biedt de kans om G. alsnog te laten onderzoeken door het PBC. G. gaf in een eerder stadium al aan de mogelijkheid open te laten om mee te werken aan een onderzoek.

Bekijk beelden van na de aanslag: